معرفی جدیدترین طرحهای پتینه
کلمه پتینا یا پتینه در طراحی و تزئین داخلی استفاده میشود اما اغلب ریشه آن را نمیدانند. پتینه در گذشته به کهنگی و مستهلک شدن یک وسیله تزئینی گفته میشد. اشیاء خیلی قدیمی به ویژه فلزی در اثر گذشت زمان زنگ زده و ظاهری کهنه پیدا میکردند که به این کهنگی پتینه میگفتند. همین کیفیت باعث خاص بودن آنها میشده و کمکم عدهای به فکر افتادند که با روشهایی دیگر ظهور پتینه روی اشیاء را تسریع کنند که منجر به ظهور هنر پتینه به شکل امروزی شد. اشیاء مسی پس از گذشت زمان رنگی سبز پیدا میکنند که میتوان آن را قدیمیترین و البته اصیلترین پتینه به شمار آورد. امروز چه طرح هایی بیشترین استفاده را در طراحی دیوارهایی دارند که ما را احاطه کردهاند. انواع طرح های پتینه که به شما ایدههای جذابی برای خانه میدهد را در این مقاله بخوانید.
قبل از هر چیز: آشنایی با پتینه وسایل
پتینه مس را میتوان با استفاده از مواد شیمیایی مختلفی سرعت بخشید و تنالیتههای بسیار متنوعی از رنگ سبز و مسی را ایجاد کرد. اگر به موضوع پتینه دقیق شوید متوجه میشوید که اشیاء چوبی قدیمی نیز دارای پتینه خاص خود هستند. پیانوهای قدیمی یا صندوقچههای چوبی دارای شخصیت یا هویت دوست داشتنی و نوستالژیکی هستند که به دلیل شکلگیری پتینه روی سطح آنهاست. برای ایجاد پتینه روی ظروف، سفال، چوب و فلز باید مقداری رنگ که ظاهر زنگزدگی به قطعات فلزی می دهد به کار برد. همچنین میتوان رنگهایی که نمای کهنگی و هوازدگی طولانی را القا میکنند به سایر اشیاء زد. بهتر است ابتدا به تصاویر و یا اشیاء قدیمی رجوع کنید و با پتینه اصل آشنا شوید.
شروع طرح های پتینه روی دیوارهای خانه
چند سالی است که پتینه کاری روی سقف و دیوار نیز مورد توجه قرار گرفته و هنرمندان توانستهاند به این هنر نوآوریهای زیادی اضافه کنند. اجرای یک پتینه خوب همانند ایجاد یک تابلوی نقاشی است و میتواند کیفیتی شبیه به یک اثر هنری بزرگ را به محیط زندگی و خانه شما بیاورد. طرح های پتینه اکنون فقط شامل کهنهکاری کردن سقف و دیوار نیست و مثل نقاشی میتواند در هر سبکی ایجاد شود.
چه رنگی برای اجرای پتینه کاری مناسب است؟
علاوه بر طرح، الگو و شابلون چیزی که در پتینه اهمیت دارد انواع رنگ پتینه است. برای پتینه کاری محدودیت رنگی وجود ندارد ولی هر رنگی، برای دلایل خاص و در جای خود میتواند استفاده شود. تکنیک اجرای پتینه، محل پتینه و یا ماندگاری پتینه هر کدام میتوانند در انتخاب رنگ مؤثر باشند. رنگ مناسب برای این کار میتواند پلاستیک، روغنی، اکریلیک یا نانو و مولتی کالر باشد. در مورد مات و براق بودن رنگ نیز این هنرمند پتینه کار است که با توجه به رطوبت محل مورد نظر و وضعیت موجود تصمیم میگیرد. از بهترین رنگ ها برای رنگ آمیزی خانه های لوکس رنگ طلایی و مسی است.
پتینه کاری روی سقف
پتینه کاری روی سقف در بین سایر شاخههای پتینه، سختترین است. پتینهکار هنگام نقاشی روی سقف باید از نیروی کافی برای غلبه بر جاذبه برخوردار بوده و بتواند ساعتهای طولانی قلمو یا اسفنج و شابلون پتینه را با دستانش بالا نگه داشته و ضربه بزند. این کار خیلی بیشتر از آنکه تصور میکنید دشوار است. علاوه بر نیرو مهارت و هنر، پتینهکار باید آنقدر ماهر باشد که بداند بهترین رنگ و محل دقیق هر طرح کدام است تا مجبور به دوبارهکاری نشود.
با وجود نرمافزارهای طراحی دوبعدی و سهبعدی تقریباً میتوان ابتدا همه جوانب کار را محاسبه کرد ولی طراحانی که با شیوههای سنتی و بدون تسلط بر برنامههای طراحی دیجیتال کار پتینه میکنند به قدرت، خلاقیت، زمان و دستیاران بیشتری احتیاج دارند. این نکات برای عزیزانی که تصمیم به اجرای اولین پتینه خود دارند ضروری است. اگر سقف یا دیواری که برای پتینهکاری در نطر دارید اهمیت زیادی دارد توصیه میکنیم آن را به یک هنرمند حرفه ای بسپارید.
لیستی از نقاشهای حرفهای را اینجا ببینید و با کارشناسی تخصصی نقاشی ساختمان، به همراه زمان دقیق و قیمت منصفانه از آنها خدمات دریافت کنید: سفارش نقاشی ساختمان


طرح های شابلونی برای سقف
شابلون در پتینه نقش مهمی دارد. پتینهها معمولاً از تکرار یک الگوی هندسی یا قدیمی مرتبط با سبک معماری سقف مورد نظر ساخته میشوند. معمولاً شابلون را با ورقهای نازک ولی بادوام پلاستیکی میسازند تا بشود هر چند ساعت رنگ اضافی را از روی آنها پاک کرد تا به سرعت خراب یا خیس نشوند. خطکشی سقف و مشخص کردن دقیق نسبتهای آن اولین کار برای پتینه است. برای این کار گوشههای سقف را با میخ مشخص کرده و با نخهای آغشته به خاک زغال، سقف را خطکشی و مدرج میکنند. با همین تکنیک میتوان سقف را به قسمتهای کوچکتر و هم اندازه شابلون تقسیم کرد.
اگر شرایط سقف و ارتفاع آن اجازه بدهد، میتوان طرح را با کم کردن نور اطراف توسط یک پروجکشن روی سقف انداخت و با دست شروع به کپی کردن خطوط اصلی روی سقف کرد. با این روش حتی اگر تسلط زیادی به هنرهای تجسمی نداشته باشید، نیز میتوانید اثر خوبی روی سقف خانهتان پتینه کنید و تفریح روحبخشی برای اوقات فراغتتان فراهم میشود. یک پتینه زیبا لزوماً نباید پرکار و خیلی رنگی باشد. پس از منتقل کردن طرح روی سقف میتوانید رنگ را بزنید. اثر قلم و اسفنج روی طرح های پتینه سقف متفاوت است، ولی کار با اسفنج راحتتر است.
اجرای طرح پتینه روی دیوار
اجرای طرح پتینه ساده روی دیوار میتواند ایرادهای دیوار را بپوشاند و فضای اتاق و پذیرایی را کاملاً نو و متفاوت کند. این کار سادهتر از پتینه روی سقف است. اگر دیوار دارای برجستگی و گچبریهای زیبایی باشد هر چه زودتر آن را پتینه کنید. رنگهای فلزی مثل طلایی و برنز برای پتینه مناسبترین هستند. روش ایجاد طرح های پتینه روی دیوار را گام به گام آموزش میدهیم.


گام اول: خرید رنگ برای طرح پتینه مورد علاقه تان
میتوانید از رنگسازیهای مخصوص اتومبیل هر رنگی که میخواهید بخرید. از رنگساز بخواهید مقداری اکلیل متال به رنگتان اضافه کند. اکلیل متال، همان ذرات فلزی شکل ریزی هستند که رنگ اتومبیل را درخشان و متالیک میکنند. این رنگها فوری هستند، به سرعت خشک میشوند و کار کردن با آنها ساده است. ابتدا طرح مورد نظرتان را روی دیوار کپی کنید و با خمیر پتینه، قسمتهای برجسته را ایجاد کنید. سپس اگر نیاز بود رنگ زمینه را بزنید. رنگهای فوری متالیک برای آخرین لایه و رنگ آمیزی برجستگیها مناسب هستند. با اسفنج آغشته به رنگ، قسمتهای برآمده را رنگ بزنید.
گام دوم: وسایل مورد نیاز برای ایجاد طرح
برای اجرای طرحهای مختلف پتینه به برس نقاشی، اسفنج، پارچههای مختلف و احتمالاً کمی خمیر برای برجسته سازی بعضی قسمتها نیاز دارید.
گام سوم: تهیه شابلون و شروع به کار
کمی پودر مل یا گچ مجسمه سازی را با آب و چسب چوب مخلوط کنید. این خمیر سادهترین و بهترین خمیر برای پتینه است. میتوانید طرح آجرکاری را روی دیوار با این خمیر به زیبایی اجرا کنید. انواع زیادی خمیر برای پتینه وجود دارند. برای آشنایی با این خمیرها مقاله انواع خمیر پتینه را مطالعه کنید. برای برجسته کردن هر الگویی روی دیوار ابتدا نیاز به شابلون دارید. فیلم رادیولوژی، مقوای ماکت ضخیم و پلاستوفوم یا یونولیت نازک فشرده، برای ساخت شابلونهای مختلف مناسب هستند.
با مقداری خمیر پتینه و یک رول نوار چسب کاغذی قسمتی از دیوار را آجری کنید. این کار بهترین تمرین برای مهارت در پتینه کاری ساده دیوار است. اگر چیزی که میخواستید نشد میتوانید قبل از خشک شدن آن را تراشیده و دوباره شروع کنید.
بیکار ننشینید و با غلتک و کمی خمیر پتینه رنگی، چند پتینه ساده روی دیوار اجرا کنید.
استفاده از تکنولوژی برش برای ساخت شابلون با طرح دلخواه
اگر فکر میکنید اجرای نقوش هندسی و ساخت الگوی پتینه با آن همه جزئیات سخت و زمانبر است، جای نگرانی نیست. با وجود دستگاههای برش لیزر، ساخت هر نوع شابلون برای ایجاد پتینه رنگی، گچی و برجسته بسیار سریع و آسان شده است. اگر طرح خطی (VECTOR) شابلونی که میخواهید را با نرمافزار کرل دراو یا اتوکد آماده کنید میتوانید هر الگویی که در نظر دارید، در چند لحظه با دستگاههای برش لیزری C.N.C برش بزنید. این ماشینها میتوانند هر جنس ورق با هر ضخامتی و هر طرحی که میخواهید برش بزنند و زمانتان صرف ساخت شابلون نمیشود.
اگر زمان، حوصله و کاتر در اختیار دارید، خودتان شروع به برش و ساخت الگو کنید. تجربه لذت بخشی است. برای ساخت یک شابلون ظریف، یک تیغ کاتر باریک و یک دسته بیستوری و تیغ مورب شماره 11 مثل تصویر زیر تهیه کنید.
گام چهارم: اضافه کردن جزئیات به طرح پتینه کاری روی دیوار
برای اثرگذار شدن یک پتینه شاید مجبور باشید چند مرحله کار کنید. روی هر یک از الگوها را هر بار با یک رنگ، کمی پتینه کنید. این کار به پتینه عمق و کنتراست میدهد. اگر مهارت کافی پیدا کردید میتوانید شابلون را دقیقاً در جای قبلی قرار دهید و با اسفنج یا قلموی ظریف، جزئیات رنگی و جدید به طرح اضافه کنید. طوری که هر الگو متفاوت با دیگری باشد. تفاوت پتینه دستی با کاغذ دیواری در این چیزهاست.
اگر با خمیر مل توانسته باشید طرح را برجسته کنید عالی است. به قسمتهای برجسته رنگهای شبه فلزی اضافه کنید. با برس و اسفنج حتی با غلتک هم میتوانید پتینه را کامل کنید.
نیازی نیست تمام سطح دیوار را با الگوهای مشخصی بپوشانید میتوانید با رنگ و خمیر آزادانه بازی کنید. اگر ایده خوب پیدا کنید کارتان راحت است.
- نکته: برای اجرای طرحهای ساده پتینه روی دیوارها و سقف از هر چیزی که در اطرافتان هست استفاده کنید.
برای داشتن یک پتینه بینقص نیاز به یک الگوی خیلی خوب دارید. اشکال هندسی برای همه جذاباند و از دیدن آنها در اطرافمان احساس خوبی داریم. چه چیزی بهتر از زندگی در فضای معماگونهی اشکال و نقوش هندسی است!
حالا با شابلون، اسفنج و کمی رنگ میتوانید طرح های پتینه مورد نظرتان را ایجاد کنید. به همین راحتی!
انواع طرح های پتینه کاری روی دیوار
تا به حال توجه کردید که برگ درختان و حروف الفبا، هزاران سال تاریخ و هنر را در خود دارند و حاوی زیباترین فرمها هستند؟
همانطور که میبینید برگهای درختان و فونتهای مختلف یکی از بهترین عناصر طراحی و گرافیک هستند که به عنوان طرح پتینه کاری روی دیوار اتاق خواب یا پذیرایی بهترین انتخاباند. طرح هر برگ و شکل هر حرف را میتوانید هنرمندانه در پتینه دیوار استفاده کنید که از طرح های پتینه به روز هستند. اشکال فانتزی برگرفته طبیعت، طرح دیواری آجری، طرح های راه راه، زیگزاگی، نقوش سنتی و هر الگویی را میتوانید به عنوان طرح های پتینه کاری استفاده کنید.



الگوبرداری از آلبوم پتینه کاری هنرمندان
تعدادی از بهترین و جدیدترین کارهای پتینه گروهی از هنرمندان جهان را انتخاب کردیم که میتواند به شما بیشتر از هر استادی کمک کند. این البوم پتینه کاری شامل کارهای چند دختر هنرمند است که با هم کار میکنند و در نقاشی و اجرای الگوهای تزئینی و پتینه سقف و دیوار تبحر و شهرت جهانی دارند.





هنر پتینه کاری فلز، پتینه کاری شیشه، پتینه با مواد شیمیایی هر کدام جزو خانواده بزرگ پتینه به حساب میآیند و زیبایی و تکنیک جداگانه و در بعضی موارد محرمانه دارند که برای هر هنرمند و صنعتگر، ویژه و خصوصی است. باید بپذیرید که پتینه، یک هنرصنعت است و پتینه واقعی، میتواند بیننده را با هر بار دیدن، مجذوب و با نشاط کند. آرایه سقف و دیوار و سطوح خانهها با طرح های پتینه بدون شک زیبایی دوچندان به محیط زندگی شما میدهد و یادگیری آن آسانتر از چیزیست که تصور میکنید.