نقاشی ساختمان با رنگ پلاستیک
محبوب ترین رنگ سقفی در نقاشی ساختمان، رنگ پلاستیک است. نقاشی ساختمان با رنگ پلاستیک به دلیل قیمت پایین آن نسبت به دیگر رنگها از یک طرف، و پایه آب بودن آن از سوی دیگر، استفاده وسیعی در نقاشی ساختمان پیدا کرده است. به این موارد اگر سابقه تولید این رنگ در کشورمان را اضافه نماییم دلیل فراگیری استفاده از این رنگ در بخش ساختمان و نقاشی ساختمان مشخصتر میشود.
انواع رنگ پلاستیک
رنگ پلاستیک ساختمانی، به دو صورت عمدهی نیم پلاستیک و تمام پلاستیک تولید میشود. تفاوت این دو در مقدار رزین استفاده شده برای ساخت آنهاست و همانطور که از اسمشان پیداست رنگ نیم پلاستیک از درصد کمتری نسبت به رنگ تمام پلاستیک برخوردار است. وقتی که درصد رزین پلی وینیل استات در ترکیب رنگ پایین باشد درجه براقیت آن هم پایین میآید و درنتیجه مقاومت آن نیز از نظر قابلیت شستشو و دوام، نسبت به تمامپلاستیک پایینتر خواهدبود.
آموزش نقاشی ساختمان با رنگ پلاستیک
برای نقاشی سقف ساختمان با رنگ پلاستیک ابتدا سطوحی که باید رنگ شوند میباید از نظر صاف بودن و سلامت، مورد بازبینی قرار گیرند و اگر اشکالاتی نظیر ترک خوردگی و ریختگی و.... در آن وجود داشته باشد رفع شود.
در نقاشی ساختمان، معمولا سقفها بتونه کاری و زیر سازی کلی نمیشود. مگر اینکه کارفرما هزینه بیشتری برای این کار بپردازد.
یکی از عوامل زیبایی سقفها در خانه، مخصوصا در زمانی که لامپها و لوسترها روشن باشند و انعکاس نور آنها روی سقف بتابد به میزان صافی سطح آنها بستگی دارد. کارفرمایان محترم اگر به این نکته وسواس و حساسیت داشته باشند میبایست در مرحله گچ کاری و تحویل کار از سفیدکار، نسبت به این موضوع دقت داشته باشند. بتونه کاری کلی روی سقف کاری پر زحمت و گرانتر، نسبت به دیوارها میباشد.
برای بتونه کاری سقف بهتر است از بتونه پلاستیک بهره جست. البته برخی نقاشان از بتونه روغنی هم استفاده میکنند که به هیچ وجه توصیه نمی شود. بتونه پلاستیک به صورت آماده در بازار موجود نیست و نقاشان ساختمانی، این بتونه را پای کار ساخته و آماده میکنند. اگر ساخت بتونه پلاستیک برایتان مقدور نیست میتوانید از بتونههای آماده مصرف آکریلیکی به جای بتونه پلاستیک استفاده کنید.
بتونه پلاستیک از خود رنگ پلاستیک ساخته میشود.برای این منظور پودر مل و مقداری آب را با رنگ پلاستیک مخلوط نموده و مرتبا هم میزنیم تا به قوام مورد نظرمان برسد. از آنجا که رنگهای پلاستیک تهیه شده از بازار ممکن است دارای درصد رزین متفاوتی باشند بنابراین مقداری چسب چوب که از نظر ماهیت رزینی با رنگ پلاستیک هم خانواده هستند به بتونه پلاستیک اضافه میکنیم تا چسبندگی آن را بالا ببریم. اگر سمباده خوری بتونه ساخته شده با این ترتیب، کم است با اضافه نمودن مجدد مقداری پودر مل یا همان پودر بتونه، و هم زدن کامل این مشکل برطرف میشود.
برای اجرا و اعمال بتونه پلاستیک روی سطح از کاردک و لیسه استفاده میشود.
پس از اتمام بتونه کاری، نوبت به سمباده زنی سطوح میرسد. سمباده زنی سطوح، جهت از بین بردن حالت آینه ای شدگی نقاط بتونه کاری شده، و رفع لبههای احتمالی برجای مانده از حرکت لیسه روی سطوح و... میباشد.
سمبادههای مناسب مورد نیاز از نظر نوع و شماره بندی، سمباده نقاشی ساختمان با شمارههای 80، 120 و 180 میباشد.
پس از پایان سمباده کاری و قبل از شروع کار رنگ آمیزی، گرد نشای از سمباده کاری را از روی سطوح بزدایید. وجود گرد و غبار روی سطح از چسبندگی رنگ به سطح خواهد کاست.
آماده سازی رنگ پلاستیک برای نقاشی ساختمان یعنی رساندن غلظت رنگ داخل سطل خریداری شده به اندازه مناسب و قابل مصرف بر روی سطح. برای رقیق سازی رنگ پلاستیک فقط کافی است مقداری آب به آن اضافه کرده و کاملا هم زده شود. میزان آب اضافه شده را بایست کنترل شده باشد و از مقادیر کم شروع شود. میزان آب خوری رنگ پلاستیک 10% الی 20% وزنی رنگ داخل سطل بوده و نباید از حد تجاوز شود چرا که در اینصورت احتمال به هم خوردن بالانس و تعادل مواد داخل رنگ بالا رفته و خواص رنگ دچار خدشه و آسیب جدی میشود.
پس از آماده شدن رنگ پلاستیک، برای اجرا و اعمال آن روی سطوح نیاز به قلم پلاستیک و غلطک و نیز سینی رنگ داریم. ابعاد و اندازه سینی رنگ باید متناسب با ابعاد قلم و غلطک باشد.
رنگ پلاستیک ساختمانی خیلی خاصیت قلم خوری خوبی ندارد و بهترین حالت برای اجرای آن بر روی سطوح، استفاده از غلطک میباشد. غلطکها تنوع زیادی دارند. غلطک رنگ پلاستیک حتما میبایست پرز دار باشد. غلطکها ازنظر ابعادی نیز دارای تنوع در قطر درام و نیز طول درام هستند و صرف نظ از طول درام ( قسمت دوار)، غلطک قطر بزرگ با پرز متوسط و پرز بلند برای نقاشی با رنگ پلاستیک مناسب میباشد.
مقداری رنگ پلاستیک آماده شده را در سینی خالی کنید.برای شروع کار نقاشی سقف اول دور تا دور سقف را با استفاده از قلم پلاستیک و یا قلم کوچکتر نوار زنی نمایید. این کار برای این است که هنگام کار با غلطک نگران برخورد غلطک به بدنه دیوارها نباشید و مرز بین سقف و دیوار کاملا دقیق و زیبا در بیاید.
پس از دور زنی، حالا میتوانید رنگ آمیزی با غلطک را شروع نمایید. برای رنگ آمیزی با غلطک، با غلطاندن غلطک در داخل رنگ سینی اجازه دهید کاملا رنگ را به خود بگیرد. سپس یکی دو بار غلطک را روی سطح شیبدار سینی حرکت دهید تا مقداری از رنگ روی غلطک به سینی بازگردد. این کار باعث کنترل بیشتر نقاش بر وری کاری که انجام میدهد، میگردد و از ریختن و شره رنگ جلوگیری میکند. برای نقاشی سقف مانند دیوارها سعی کنید نقاشی را از سمت شروع و در سمت دیگر به پایان برسانید. در غیر اینصورت، نخواهید توانست کار یکدست و یکنواختی را ایجاد کنید. حالا غلطک آغشته به رنگ را با آهنگی یکنواخت روی سقف حرکت دهید.
با توجه به این که رنگهای پلاستیک ساختمانی پوشش خیلی بالایی ندارند بنابراین با یک دست رنگ آمیزی، کار نقاشی سقف به پایان نخواهد رسید پس در دست اول نگران رد قلم و غلطک نباشید.
ولی در دست دوم یا سوم رنگ آمیزی باید تمام تلاشتان به خرج دهید تا هیچگونه سایه و نیم سایه، یا رد قلم و غلطک به جای نگذارید.
همانطور که میدانید، رنگ پلاستیک ساختمانی فقط در فام سفید تولید میشود. البته بیشتر نقاشان ساختمان برای رنگ آمیزی سقف با رنگ پلاستیک، مقداری پودر لاجورد را در مرحله آماده سازی رنگ به آن اضافه مینمایند. اضافه شدن پودر لاجورد علاوه برکمک به ایجاد پوشش بهتر این رنگ، اثر خوبی بر روی سفیدی سقف ایجاد میکند که این اثر ناشی از اثر رنگ لاجوردی در طیف نور منعکس شده میباشد.
در صورت سفارش مقادیر زیاد به کارخانه، امکان تولید رنگ پلاستیک ساختمانی در فامهای دلخواه وجود است.
ترکیب رنگ پلاستیک
ترکیب رنگ پلاستیک یا تینت کردن آن، عبارت است بدست آوردن فامهای غیر از فام سفید.
کاتالوگ رنگ پلاستیک یا همان کالیته، به شکل استاندارد وجود ندارد ولی از کدهای مورد استفاده برای رنگهای ساختمانی دیگر مانند رنگ آکریلیک ساختمانی میتوان برای این رنگها استفاده نمود.
مادر رنگ پلاستیک، ویا مادر رنگهای همه کاره، به راحتی در رنگ پلاستیک حل میشوند. بنابراین برای تینت کردن و تغییر فام رنگ پلاستیک، میتوان از آنها استفاده نمود.برای بدست آوردن فام رنگ، قبل از اینکه مادر رنگ را درهمه رنگ داخل سطل ریخته و سعی در تینت آن نمایید چند سی سی از رنگ داخل سطل را روی یک کاغذ گلاسه یا شبیه آن ریخته و سپس یکی دو قطره از مادر رنگ را نزدیک آن بچکانید وبه آرامی آنها را ترکیب نمایید. و در صورتیکه اطمینان حاصل نمودید به فام دلخواه رسیده اید پش از آن سطل رنگ را تینت نمایید.
فام فیلم خیس و خشک شدهی رنگ پلاستیک، ممکن است یکی دو پرده با هم اختلاف داشته باشد.
در نقاشی ساختمان بهتر است به تعداد فامهای رنگ در یک کار، قلم وغلطک و سینی رنگ آماده کنید. در غیر اینصورت بایستی ابزارتان را مرتبا و به طور کامل شستشو نمایید تا از رنگ دهی به یکدیگر جلوگیری شود.