رنگ مولتی کالر
رنگ مولتی کالر یکی از رنگهای نو ظهور در بازار رنگ و نقاشی ساختمان است. کاربرد این رنگ صرفا جنبه تزییناتی داشته و برای دکوراسیون و ایجاد حالتهای دکوری و جذابیتهای بصری، در کار رنگ آمیزی و نقاشی ساختمان میباشد. رنگ مولتی کالر ترکیب دو یا چند رنگ غیر پایه آب (رنگهای روغنی)، در یک محمل پایه آبی است که به واسطه حلالهای کمکی در کنار همدیگر قرار گرفته اند.
بر اساس قانون عدم امتزاج رزینها و پلیمرهای غیر همخوان با یکدیگر، دانههای رنگهای داخل رنگ مولتی کالر با هم و یا با رزین محمل، ترکیب نمی شوند. در واقع رنگ مولتی کالر نتیجه خوب اشتباهات رنگ سازها در گذر زمان است.
رنگ مولتی کالر روی هر سطح گچی، سیمانی و بتونی صاف، و چوب وفلز قابل اجراست. ولی برای اجرا نیاز به اجرای یک لایه به عنوان زیر کار دارد.
کاتالوگ رنگ مولتی کالر
مولتی کالرها رنگهایی هستند که آماده مصرف بوده و در هنگام تولید در کارخانه، تعداد و نوع فام رنگهای مورد نظر که باید با هم ترکیب شوند تعیین و ساخته شدهاست. بنابراین نقاش دخلو تصرفی در آن ندارد.
کاتالوگ یا کالیته رنگ مولتیکالر به شکل استاندارد وجود ندارد و تولید کنندگان خود، اقدام به کد بندی و تهیه و تدوین کاتالوگ محصولات خویش مینمایند. بنابراین در هنگام تهیه رنگ، باید به این نکته توجه شود.
مراحل اجرای رنگ مولتی کالر
همانطور که اشاره شد مولتی کالر یک رنگ تزیینی است و روی سطوح مختلف قابل اجراست. ولی بر اساس سطحی که مولتی کالر روی آن اجرا خواهد شد باید سطح مورد نظر آمده گردد.بهترین حالت اجرای رنگ مولتی کالر آن است که سطح، صاف و بدون ایراد باشد تا به زیبایی نهایی کار لطمه و خدشهای وارد نکند.
رنگهای پلاستیک، روغنی و آکریلیک را میتوان به عنوان زیر کار و آستری در نقاشی با مولتی کالر استفاده نمود و انتخاب رنگ زیرکار به قیمت توافق شده برای نقاشی ساختمان و شرایط زیرکار بستگی دارد.
قیمت رنگ مولتی کالر در مقایسه با رنگهای ساختمانی دیگر که در نقاشی ساختمان کاربرد دارند ارزان نیست البته گران هم نیست. ولی چون میزان مصرف رنگ مولتی کالر در واحد سطح یا مترمربع کم است، قیمت هر چه باشد تاثیر خیلی زیادی در محاسبات قیمت رنگهای مصرفی ندارد. مخصوصا اگر لایه آستری یا همان رنگ زیرکار مولتی کالر از خانواده رنگهای آکریلیک ارزان یا رنگ پلاستیک باشد.
- پس از رفع عیوب احتمالی موجود در سطح و بتونه کاری ( در صورت نیاز) و سمباده کاری سطح، گردهای سطح کاملا زدوده شود. به طور کلی، وجود گرد و غبار بر روی سطوح، در تمام مراحل رنگ آمیزی یک عامل مزاحم محسوب میشود و چه بسا خسارتهای جبران ناپذیری به بار بیاورد.
- یک لایه از رنگ آستری یا زیرکار انتخاب شده را روی سطح اجرا نمایید.اگر احساس میکنید لایه آستری پوشش کافی نداشته و یا ضخامت لایه آستری کافی نیست، لایه دوم از رنگ آستری را تکرار نمایید.
- برای تکرار لایه دوم آستری باید به شرایط رنگ مذکور توجه نموده و بر اساس آن فاصله زمان کافی برای خشک شدن لایه اول را به رنگ بدهید.
- پس از اتمام مراحل آستر، اکنون سطح مورد نظر آماده اعمال رنگ ملتی کالر میباشد.
- رنگ مولتی کالر با قلمو و غلطک قابل اجرا و اعمال بر روی سطح نیست. برای اجرای آن دستگاه پاشش ویژه ای وجود دارد که به آن رنگ پاش و یا مولتی کالر پاش گفته میشود.دستگاه رنگ پاش مولتی کالر دارای یک مخزن برای رنگ و یک پیستواه رنگ پاش با دو رشته شیلنگ که یکی برای تامین هوا مورد نیاز پیستوله و دیگری برای انتقال رنگ از مخزن دستگاه به پیستوله میباشد. فشار داخل مخزن رنگ توسط یک شیلنگ که به پمپ باد یا کمپرسور هوا متصل شده تامین میگرد.
- با توجه به ساختار دستگاه رنگ پاش مولتی کالر معمولا نیازی نیست رنگ مولتی کالر را از قوطی رنگ به داخل مخزن خالی نمایید. میتوانید در قوطی رنگ را برداشته و خود قوطی رنگ داخل مخزن گذاشته و پس از گذاشتن درب دستگاه، گیرههای مخزن را محکم نمایید.
- مخزن رنگ دستگاه رنگ پاش استادارد دارای تحمل فشار بالایی است ولی توجه داشته باشید میزان فشار ورودی از 3 بار تجاوز نکند.
- هم اکنون همه چیز آماده شده و میتوانید کار را شروع نمایید. توصیه میشود قبل از اینکه پیستوله را به سمت سطح کار بگیرید روی مقوا یا کاغذ یا چیزی شبیه به آنها مقدار پاشش رنگ مولتی کار از دهاه پیستوله را تنظیم نمایید تا به طور ناگهانی حالت ناخواسته ای پیش نیاید.
- رنگ مولتی کالر را در یک تک لایه نپاشید و ترجیحا یک بار حرکت پیستوله را در حالت افقی و یک بار به عمودی روی سطح حرکت دهید تا تراکم الگوی رنگ بر روی سطح بیشتر گردد.
- پس از پایان پاشش و اتمام کار با دستگاه رنگ پاش مولتی کالر، پمپ باد را قطع نموده و از طریق سوپاپ تعبیه شده بر روی دستگاه، فشار داخل مخزن را خالی نمایید.
- پس از اطمینان از تخلیه فشار، گیرههای دستگاه را باز کنید.درب دستگاه را بردارید و قوطی رنگ را بردارید. و برای شستشوی پیستوله و شیلنگ و دیگر متعلقات از آب استفاده نمایید.
مزایا و معایب رنگ مولتی کالر
رنگ مولتی کالر همانند بقیه رنگها دارای مزیت و عیوبی نیز میباشد که به مواردی از آنها اشاره میگردد.
مزایا
- زیبایی و تنوع بالایی دارد
- اجرای آن بسیار آسان است
- سرعت اجرای آن زیاد است
- قالیت شستشوی خوبی دارد
- روی هر سطحی قابل اجرا است
- آماده مصرف است
- حلال اصلی آن آب است بنابراین بوی ناچیزی دارد
- مقاومت به اشعه یو وی یا ماورابنفش خوبی دارد
- عیوب سطوح زیرین را تا حدود زیادی میپوشاند
- جذب گردو غبار خیلی کم است
- دچار رنگ پریدگی و یا پوسته شدن نمی شود
- اقتصادی است و با هر لیتر آن تا ده متر مربع را میتوان پوشش داد
معایب
- اگر نیاز به مرمت داشته باشد، ممکن است همان کد رنگ در دسترس نباشد
- اگر پس از گذشت زمان، تصمیم به رنگ آمیزی مجدد باشد آماده سازی سطح، هزینه را بالا خواهد برد.
- برای مدت طولانی تاثیر گذار نبوده و نهایتا خسته کننده خواهد بود
- برای محیطهای داخل خانه توصیه نمی گردد
- نیاز به آستری یا همان لایه زیر کار دارد