رنگ کنیتکس ساختمانی
رنگ کنیتکس ساختمانی، یکی از انتخابهای محبوب در پوشش دهی و نقاشی ساختمان میباشد. کنیتکس یک اسم تجاری برای یکی از تولیدات پایه رنگی میباشد که به مرور به اسم محصول تبدیل شده و اکنون رنگی با خاصیت بافت دار و دارای دانه بندی را کنیتکس مینامند. صرف از اینکه برند و نام تولید کننده آن چه باشد.
رنگ کنیتکس ساختمانی از نظر ترکیب و فرمول عبارت است از توزیع یکنواخت یک سری دانههای سبک معدنی نظیر پرلیت در رنگ.
رنگکنیتکسساختمانی اولین بار توسط علوم نظامی نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا و برای محافظت سازههای دریایی بر پایه رزینهای ویژه ای که با فایبر گلس مسلح شده ساخته و مورد استفاده قرار گرفت. پس از آن کنيتکس با رزینهای مختلفی از جمله، رزینهای آلکید یا همان روغنی، وینیل یا همان پلاستیک که بیشتر با هدف ارزان سازی کنیتکس بود ساخته شدند. ولی کنیتکس آکریلیک ساختمانی رایج ترین کنیتکس موجود در بازار میباشد.
فرمول کلی کنیتکس آکریلیک ساختمانی بر پایه رزینهای اکریلیک پایه آب، تیتان، پرکنندههایی مانند کربنات، و بافت دار کندههایی مانند پرلیت، به اضافه افزودنیهایی جهت تشکیل امولسیون، نگهدارنده ها، آبگریز کنندهها و... میباشند.
کنيتکسهای ساختمانی بافت خود را بیشتر، مدیون دانههای مواد معدنی، دانه بندی شده نظیر پرلیت هستند. به دلیل وجود دانه بندیهای مختلف در رنگ کنیتکس، این رنگها فقط با استفاده از ابزار کنیتکس پاش قابل اجرا روی سطوح میباشند.
اندازه دانه بندی پرلیت به کار رفته در چرخه تولید این رنگ از نظر ریز و درشتی، به طور عمومی در بین تولید کنندگان کنيتکس شبیه به هم، و معمولا به سه نوع ریز دانه، متوسط دانه و درشت دانه و سطلهای بزرگ بیست و یا بیست و پنج کیلویی و حلب(پنج گالنی) می باشد.
پنج گالن مقداری کمتر از بیست لیتر است.
مزایا و معایب انواع کنیتکس
رنگ کنیتکس روغنی
مزایا
- دارای استحام بالاست
- قابل شستشو است
- چسبندگی بالا روی گچ و سیمان و آجر و....
- سرعت و سهولت اجرا بدون نیاز به زیر سازی( فقط گرفتن ترکهای روی سطوح کافی است)
معایب
- پایه حلالی و تینری است
- قابلیت اجرا در فضای باز و نمای ساختمان را ندارد
- مقاومت به نم و رطوبت نداشته و پوسته میکند
- برای اجرا به کمپرسور یا همان پمپ باد و نیز کنیتکس پاش نیاز است
- هنگام اجرا گرد زیادی در محیط پخش میشود
- قابل تمیز شدن با دستمال نیست
رنگ کنیتکس پلاستیک
مزایا
- قیمت ارزان
- پایه آب
- سرعت و سهولت اجرا بدون نیاز به زیرسازی( فقط گرفتن ترکهای روی سطوح کافی است)
- چسبندگی نسبی روی گچ و سیمان و آجر و....
معایب
- قابل شستشو نیست
- مقاومت بسیار پایینی دارد
- با نم و رطوبت به راحتی پوسته میکند
- قابلیت اجرا در فضای باز و نمای ساختمان را ندارد
- قابل تمیز شدن با دستمال نیست
- برای اجرا به کمپرسور یا همان پمپ باد و نیز کنیتکس پاش نیاز است
- هنگام اجرا گرد زیادی در محیط پخش میشود
رنگ کنیتکس آکریلیکی
مزایا
- پایه آب است
- ماندگاری و دوام بالا
- قابلیت شستشوی بالا
- مقاومت مکانیکی بالا
- مقاومت به شرایط جوی بالا
- مقاومت به اشعه فرابنفش ( UV) بالا
- سرعت و سهولت اجرا بدون نیاز به زیرسازی(فقط گرفتن ترکهای روی سطوح کافی است)
- چسبندگی بالا روی گچ و سیمان و آجر و سنگ و....
معایب
- قیمت آن نسبت به کنیتکس پلاستیک و روغنی بالاتر است
- برای اجرا به کمپرسور یا همان پمپ باد و نیز کنیتکسپاش نیاز است
- هنگام اجرا گرد زیادی در محیط پخش میشود
- قابل تمیز شدن با دستمال نیست
کنیتکس رولکس چیست؟
کنیتکس رولکس زیر مجموعه انواع کنيتکس نیست بلکه حالت خاصی از اجرای کنیتکس است که در آن نقاشان ساختمانی پس از اجرای یک لایه از کنیتکس به عنوان رنگ اصلی زمینه، یک یا چند رنگ را با استفاده از همان دستگاه کنیتکسپاش، به شکل دونه پاشی روی رنگ زمینه اجرا میکنند. نتیجه کار زیبایی و جلوه خیلی خوبی روی سطح به جای میگذارد.
انواع کنیتکس آکریلیک ساختمانی و محل مصرف آنها بر اساس دانه بندی
- کنیتکس دانه ریز با دانه بندی حدود یک میلی متر و کمتر
- در داخل ساختمان برای محیطهای اداری
- در داخل ساختمان برای فضاهای عمومی
- کنیتکس دانه متوسط با دانه بندی حدود 2 میلی متر
- در داخل ساختمان برای فضاهای عمومی مانند راهروها و پارکینگ و...
- نمای ساختمان
- کنیتکس دانه درشت با دانه بندی حدود 3 میلی متر و درشت تر
- در داخل ساختمان برای فضاهای عمومی مانند راهروها و پارکینگ و....
- در نمای ساختمان
روش کلی آماده سازی و اجرای کنیتکسها
رنگهای کنيتکس معمولا به صورت آماده مصرف به بازار عرضه میشوند. برای اجرا ممکن است نیاز به شل کردن باشد که در آن صورت رنگهای کنيتکس روغنی را که پایه حلال و تینری میباشند با اضافه نمودن مقداری تینر روغنی یا نفت و یا بنزین شل میکنند.
رنگهای کنیتکس پلاستیک و آکریلیک پایه آب هستند و برای شل نمودن آنها کافی است مقداری آب به آنها اضافه گردد.
حد مجاز افزودن تینر یا آب به کنیتکسها توسط سازنده و تولید کننده، بر روی سطل و بسته بندی درج میگردد. افزودن بیش از حد تینر یا آب، ممکن است ساختار فرمولی کنیتکس را به هم زده و مشکلاتی برای اجرا پیش آورد.
رنگهای کنيتکس به طور کلی به فام سفید تولید میگردند. کاتالوگ رنگ یا کایته رنگ برای کنيتکسها خیلی مرسوم نیست ولی برخی تولید کنندگان که کنيتکسهایی با فامهای مختلف تولید میکنند اقدام به تهیه کالیته و کاتالوگ برای محصولات خود نموده اند و در زمان سفارش و خرید کنیتکس میتوان از آن استفاده کرده و سفارش خرید گذاشت. اگر مقدار سفارش زیاد بوده و فام مورد نظر در کالیته رنگ نیست با تولید کننده مذاکره مینمایند تا در صورت امکان محصول را با فام دلخواه تولید نمایند. تغییر فام کنیتکسهای روغنی از مادر رنگهای روغنی، برای تغییر فام کنیتکسهای پلاستیک از مادر رنگهای پلاستیک و برای تغیی فام کنیتکسهای آکریلیکی ساختمانی از مادر رنگهای آکریلیکی یا مادر رنگهای همه کاره و خمیرهای تینت میتوان استفاده نمود.
کاتالوگ رنگ کنیتکس آکریلیک ساختمانی
کنیتکس آکریلیک ساختمانی هم مانند دیگر کنیتکس ها، به صورت عمومی به رنگ سفید تولید میشود. برخی از تولید کنندگان کنیتکسهای اقدام به تهیه کالیته رنگ برای تولیداتسان نموده اند و نقاشان ساختمان و یا کارفرمایان، بر اساس کاتالوگ رنگ کنيتکس میتوانند رنگ مورد نظر را انتخاب و به سازنده سفارش دهند.اگر فام رنگ دلخواه در کاتالو موجود بنود و یا مقدار سفارش کمتر ازآن بود که تامین کننده کنیتکس تایید کند، کنیتکس آکریلیک را میتوان با استفاده از مادر رنگهای آکریلیکی یا خمیر تینت، به راحتی به فام دلخواه درآورد.برای این کار نقاش ساختمان مادر رنگ مورد نظر را به تدریج به سطل محتوی رنگ کنیتکس اضافه نموده و هم میزند تا به فام مورد نظر برسد.
پس از آماده سازی رنگ کنیتکس و اطمینان از رفع عیوب کلی سطوح و گرفتن تمامی ترکهای احتمالی موجود و کاور نمودن کلیه سطوحی که نباید رنگ شوند کار پاشش آغاز میشود.
برای پاشش کنیتکس روی سطح نیازمند یک دستگاه تامین هوای فشرده به نام کمپرسور یا پمپ باد و یک عدد کنیتکس پاش داریم. مقدار مصرف هوای فشرده در این روش بالاست بنابراین ظرفیت کمپرسور را بالا انتخاب نمایید.
اگر میزان باد مورد نیاز پاشش به صورت یکنواخت تامین نشود علاوه بر آزار دادن نقاش، یکنواختی. یکدستی کار را هم تحت تاثیر قرار میدهد.
شیلنگهای رابط را هم از نوع سبک تر انتخاب نمایید تا به فشار ناشی از سنگینی هاپر یا همان ظرف کنیتکس پاش نیافزاید.
کنیتکسپاشها معمولا با چند نازل همراه (از سایز کوچک تا بزرگ) به فروش میرسند که علت آن به سایز دانه بندی کنيتکسها برمیگردد. هر چه سایز دانه بندی بزرگتر باشد سایز نازل هم بزرگتر است و برعکس.
اگر کنیتکسپاش شما شیر تنظیم ورودی هوا ندارد توصیه میشود یک عدد شیر تنظیم روی آن سوار نمایید تا میزان هوای ورودی را بتونانید تنظیم نمایید. این کار به کنترل نقاش بر کار پاشش کمک شایانی نموده و همچنین در میزان گرد و غبار تولیدی موثر است.
چگونه رنگ کنیتکس کهنه را از روی سطح بر داریم؟
رنگهای کنیتکس ساختمانی اگر با کیفیت باشند و نقاش هم به صورت صحیح و با ضخامت درست اجرا کرده باشد دارای دوام و ماندگاری طولانی هستند. اگر به هر دلیل رنگکنيتکس دچار آسیب شده و یا تخریب گشته و نیاز به برداشته شدن آن از روی سطح بود با روشهای زبر میتوان آنها را از روی سطوح برداشت:
- با استفاده از ابزارهای تیز مانند کاردک و لیسه
- با استفاده از شعله آتش یا فلییم بلاستینگFlame Blasting
- با استفاده از روش سند بلاست خشک
- با استفاده از روش سندبلاست تر یا وت بلاستینگ
- با ساتفاده از کارواشهای قوی و پر فشار یا واتر جت