ابزارهای ایرلس
یکی از تکنولوژیهای بسیار پیشرو در صنعت رنگ که پیدایش و استفاده از آنها منشا تحولات بسیاری در این رشته گردید، تکنولوژی پاشندههای رنگ بر اساس سیستم ایرلس است.
برای آشنایی با این سیستم ابتدا تصویری از دستگاههای این سیستم را مشاهده کنید:

دستگاه از یک قسمت به ظاهر شبیه مخزن، یک سری شلنگهای رابط و یک پیستوله پاشش که به آن تفنگی یا گان گفته میشود تشکیل شده است.
علت نام گذاری دستگاههای بر پایه این تکنولوژی این است که در این سیستم بر خلاف سیستم پیستولههای بادی، رنگ بر روی جریان هوای فشرده سوار نمیشود. در این سیستم رنگ در ناحیهای از ماشین که در شکل بالا شبیه مخزن به نظر میرسد تحت فشار بسیار زیادی قرار گرفته و آماده حرکت با سرعت بالا میشود. سپس از طریق شیلنگهای رابط به پیستوله یا همان گان رسیده و با کشیدن ماشه تفنگی رنگ با فشار بسیار زیادی از نقطه خروجی سر گان به شکل کاملا پودر شده و پر سرعت به سمت سطح کار شلیک میشود.
قسمتی از این دستگاه که از آن به عنوان به شبه مخزن نام بردیم وظیفه تامین فشار لازم برای سرعت دادن به سیال رنگ را بر عهده دارد.
فشرده سازی در این ناحیه به روش پیستونی و یا دیافراگمی انجام میگیرد. نیروی محرکه لازم برای تامین این فشار یا نیروی الکتریکی است که توسط یک موتور الکتریکی تامین میشود و یا نیروی ناشی از هوای فشرده است که توسط یک واحد کمپرسور هوای فشرده تامین میگردد.
دستگاه ایرلس برقی
دستگاه ایرلس بادی یا پنوماتیک
همانطور که گفته شد رنگ و یا پوششهای مورد نظر در ایرلس تحت فشار قرار گرفته و از طریق شیلنگهای رابط به نقطه مصرف و گان پاشش میرسد.

در شکلها بالا دیده میشود که در سر گانها قسمتی پلاستیکی وجود دارد که رنگ متفاوتی از بدنهها دارد. این قسمت خود از دو قطعه اصلی به نام هولدر (نگهدارنده) و نازل (تیپ) تشکیل شده است. این مجموعه حول محور افق به اندازه 360 درجه قابلیت چرخش دارد و در واقع پرده پاشش رنگ را جهت میدهد.



همانطور که در شکل بالا میبینید در کنار هر نازل شمارهای وجود دارد که نشان دهنده میزان باز شدگی زاویه پاشش و نیز قطر اوریفیس یا سوراخ نازل است. برای رنگ آمیزی با دستگاه ایرلس در کنار تمام تمهیدات لازم انتخاب درست نازل از اهمیت زیادی برخوردار است. در ادامه تعدادی از جداول انتخاب تیپ یا نازل آورده شده است: