آموزش رنگآمیزی روی چوب
چوب یکی از متریالهای خاص مورد استفاده در بخش ساختمان و در مواردی در بخش صنعت است. این ماده طبیعی به دلیل زیبایی خاصش در دکوراسیون ساختمان به طور خاصی مورد توجه قرار دارد. به همین دلیل نقاشی و رنگ آمیزی آن نیز با وسواس خاص و ویژهای صورت میگیرد. همیشه توصیه میشود بدون داشتن تجربه و تبحر کافی، نسبت به رنگ آمیزی آن اقدام نشود. در این دوره با اصول اولیه این کار آشنا خواهید شد و در دورههای تکمیلی نسبت به افزایش سطح مهارتی پرداخته میشود.


_1.jpg)
نکته بسیار مهم که در ابتدای این مبحث باید متذکر شد این است که ترمیم چوب میز، صندلی، تخت، فرنیچر، مبلمان یا هر وسیله چوبی دیگر چه در فضاهای داخلی و چه در فضاهای بیرونی ساختمان، به سادگی ممکن نیست. تنها توسط نقاش اولیه چوب و در صورتی که شناسنامهای از لایهها و پوششهای رنگی و غیر رنگی چوبها در دسترس باشد، امکان ترمیم وجود دارد.
فارغ از مرمت رنگ و جنس اشیا چوبی، به هر حال در نقاشی ساختمان احتمال اینکه به رنگ آمیزی رویی بربخوریم وجود دارد. به همین دلیل در این بخش به اصول کلی آماده سازی و رنگ آمیزی چوب میپردازیم.
اصول آماده سازی و رنگ آمیزی چوب
چوب به کار رفته در اشیا چوبی پیرامون ما از تنوع بالایی برخوردار است و سلیقه صاحبان آنها درباره رنگ و لعاب چوب آنها نیز متفاوت است اما ما در این مطلب به طبقهبندی و تقسیمبندی انواع چوب نمیپردازیم و از حیث مبحث اصلی این آکادمی که رنگ و پوشش است به موضوع رنگ آمیزی میپردازیم.
مراحل رنگ آمیزی چوب
چوبی که قرار است روی آن رنگ و پوشش اجرا شود از نظر رطوبت نسبی اصطلاحا باید خشک باشد.
بتونههای آماده چوب معمولا بر اساس رزینهای متفاوتی فرموله و تولید میشوند و تصمیم برای انتخاب بتونه چوب میتواند بر اساس رنگ و ورنی و لاکی که بناست روی چوب اعمال شود صورت گیرد. یکی از بتونههای متداول در کار چوب بتونه فوری است که عمدتا بر اساس نیترو سلولز فرموله شده است. این بتونه مقاومت و سمباده خوری خوبی دارد و با رنگهای فوری بعدی هم کاملا سازگار است.
پس از بتونه کاری سطوح چوبی بسته به نیاز و صافی و ناصافی سطوح ممکن است چندین مرتبه نیاز به بتونه کاری و سنباده کشی باشد تا سطح موردنظر برای رنگ آمیزی و پوشش نهایی آماده شود. سنبادههای گریت 80 و 100 برای شروع کار مناسب هستند. پس پاک شدن لکهها با استفاده از سنبادههای نرمتر، مثلا سنباده گریت 150، سطح چوب را هموار و صاف میشود.
وقتی که سطح کار کاملا برای رنگ آمیزی و پوشش موردنظر آماده شده باشد مرحله نهایی کار انجام میشود.
رنگها و ابزار مورد نیاز برای رنگ آمیزی چوب
رنگها و پوششهای مورد مصرف در صنعت چوب و مصنوعات چوبی بسیار متنوع و وسیع شدهاند و مخصوصا با توسعه نسل جدیدی از روغنهای گیاهی پوششهای این رشته بسیار توسعه یافتهاند.
رنگهای فوری مخصوص چوب مثل سیلر، کیلر، نیم پلیاستر و پلیاستر انتخابهای مناسبی هستند. غیر از این موارد شاپان، لاک الکل، رنگهای دکوراتیو، روغنهای طبیعی مثل روغن برزک، کنجد، سویا و آفتابگردان، واکس چوب، رنگهای پلی اورتان و رزینهای اپوکسی هم در رنگ آمیزی چوب استفاده میشوند.
ابزارها و روشهای اجرای رنگها و پوششهای مربوط به چوب گستره بسیار زیادی دارد ولی قلموها، غلطکها، فومها، پیستولهها همچنان جزو ابزارهای ثابت این رشته هستند.