آموزش رنگ‌آمیزی روی سطوح فلزی

آموزش رنگ‌آمیزی روی سطوح فلزی

سطوح فلزی انواع گوناگونی دارد. آهن و آلیاژهای آهن مثل استیل از پراستفاده‌ترین فلزات در ساختمان سازی هستند. یکی از مهمترین ویژگی آهن زنگ زدگی آن است که باید برای رنگ آمیزی به آن توجه نمود. از دیگر فلزات پر استفاده، آلومینیوم است که مشکل زنگ زدگی ندارد. همچنین گالوانیزه کردن سطوح فلزی نیز مانع از زنگ زدگی می‌شود. در ادامه، نحوه رنگ آمیزی و نقاشی روی انواع سطوح فلزی و مهمترین نکات پیرامون آن را آموزش خواهیم داد.

آموزش رنگ آمیزی روی سطوح آهنی

یکی از فلزات اصلی مورد استفاده در بخش ساختمان و صنعت آهن است. این فلز بر خلاف اسمش، نه مقاومت مکانیکی بالایی دارد و نه مقاومت شیمیایی درخور و قابل توجه. دلیل این همه فراگیری در بخش ساختمان، ارزانی آن است. آهن آلات در برابر عوامل گوناگونی مانند آب، رطوبت، عوامل خورنده شیمیایی و بسیاری عوامل دیگر ضعیف هستند. کمترین عارضه‌ای که در مصنوعات آهنی مورد استفاده در ساختمان دیده می‌شود، زنگ‌زدگی است.



 وجود ضعف‌های متعدد سبب می‌شود که در نحوه رنگ آمیزی آهن آلات در و پنجره سازه، وسواس و دقت بیشتری نیاز باشد که در این بخش مورد بررسی و بحث قرار می‌گیرند.

آماده‌سازی سطوح آهنی برای رنگ آمیزی

در نقاشی ساختمان اگر قسمت‌های فلزی سلامت ظاهری کاملی برای اعمال رنگ و پوشش‌های رنگی نداشته باشند به طور قطع بدون آماده‌سازی‌های لازم و تمیز کاری، نتیجه کار موفق نخواهد بود و موقتی و زودگذر می‌شود.

بنابراین اهمیت دارد که برای رنگ آمیزی قطعات و قسمت‌های فلزی از تمیزی زیر کار کاملا مطمئن شوید.
تمیز کاری قسمت‌های فلزی و آماده‌سازی برای انجام رنگ آمیزی با ابزار و روش‌های گوناگونی مانند انواع سمباده‌های دستی یا ماشینی، سیم برس‌های دستی یا ماشینی، روش سند بلاست، روش آیس بلاست و روش نوین دیگری به نام لیزر می‌تواند انجام شود.

معمولا سطوح فلزی را پس از تمیز کاری بتونه‌کاری نمی‌کنند و اصولا بتونه‌کاری روی سطوح فلزی پایداری لازم و کافی ندارد. ولی در صورتی که نیاز به بتونه‌کاری بر روی سطوح فلزی باشد حتما از بتونه‌های پایه حلالی و یا تینری استفاده می‌شود. البته نوعی از بتونه‌های پایه آب که با استفاده از افزودنی‌های کنترل خوردگی و زنگ‌زدگی مسلح شده‌اند نیز در بازار موجود است که این بتونه‌ها با وجود این که بر پایه آب است باعث زنگ‌زدگی در سطح فلز نمی‌شوند.

در هر صورت پس از پایان عملیات فوق، سطوح فلزی آماده رنگ آمیزی می‌شوند. اگر آهن خام و نو است بهتر است با یک لایه رنگ و پوشش ضد زنگ و یا ضد خوردگی پوشش داده شود. پس از آن با هر نوع رنگی که مایل بودید می‌توانید سطوح مذکور را رنگ آمیزی کنید.

ابزار مورد نیاز برای رنگ آمیزی سطوح فلزی بسیار متنوع هستند. از ابزار دستی مانند انواع قلمو و غلتک گرفته تا ابزار‌های پاششی مانند پیستوله‌ها را شامل می‌شوند. نوع المان‌ها، محدودیت فضا و مکان و نوع رنگ‌های به کار گرفته شده، همگی در انتخاب ابزار و روش اعمال رنگ موثرند. 


آموزش رنگ آمیزی و نقاشی روی سطوح آلومینیومی و گالوانیزه

آلومینیوم و گالوانیزه به اشکال گوناگون در ساختمان و بنا‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. از آلومینیوم در ساخت در و پنجره نرده، دریچه‌ها و بسیاری نقاط دیگر استفاده می‌شود. از گالوانیزه در تاسیسات انتقال هوا به شکل کانال کولر و ایجاد سطح شیب دار روی بام در مناطق پر بارش و ایجاد فس‌ها بهره گرفته می‌شود.

 بر خلاف آهن، آلومینیوم در برابر زنگ‌زدگی و خوردگی مقاومت بالایی دارد. زنگ‌زدگی در آلومینیوم ملموس نیست و زنگ آلومینیوم بر خلاف آهن که از جان فلز جدا می‌شود و به شکل پوسته در می‌آید در آلومینیوم دیده نخواهد شد.


سطوح گالوانیزه هم تا زمانی که دچار آسیب‌های فیزیکی نشده‌اند و سالم هستند در برابر زنگ‌زدگی و خوردگی مقاومت می‌کنند ولی زمانی که دچار آسیب فیزیکی مانند خراش و سایش گردند به سرعت زنگ‌زدگی در آنها شروع شده و پیشرفت می‌کند.

آماده‌سازی سطوح آلومینیومی و گالوانیزه برای رنگ آمیزی

سطوح آلومینیومی برای رنگ آمیزی نیاز به آماده‌سازی به روش مکانیکی ندارد؛ هر چند در صورت نیاز این کار به راحتی قابل انجام است.

ولی سطوح گالوانیزه در صورت آسیب دیدگی و زنگ‌زدگی نیاز به احیا دارند که می‌تواند با استفاده از انواع روش‌های دستی و مکانیزه از سمباده زنی تا سندبلاستینگ و آیس بلاستینگ و روش‌های دیگر انجام شود.

سطوح آلومینیوم و گالوانیزه به گونه‌ای هستند که برای رنگ‌پذیری و چسبندگی رنگ در آنها می‌بایست از یک لایه پرایمر مخصوص برای این نوع سطوح استفاده شود که این پرایمر به واش پرایمر هم مشهورند. واش پرایمر‌ها در واقع نوعی ترکیب رنگی با درجه اسیدی هستند که سبب ایجاد پروزیته یا نوعی مضرس سازی در سطح کار شده و سطوح آلومینیومی و یا گالوانیزه را مستعد چسبندگی بالایی می‌کنند.


دیدگاه‌های کاربران

دیدگاه شما

مقالات مرتبط