نحوه آماده سازی رنگهای ساختمانی
در دوره شناخت رنگهای ساختمانی درباره رنگهای ساختمانی که بیشترین استفاده در نقاشی ساختمان را دارند پرداختیم. از نظر آماری و درصدی، بیشترین رنگهای مورد مصرف در نقاشی ساختمان، رنگهای پلاستیک، روغنی و آکریلیک هستند.
رنگهای پلاستیک و آکریلیک ساختمانی پایه آب هستند و رنگ روغنی، پایه حلال یا به اصطلاح رنگ تینری است. بنابراین با دو دسته رنگ مواجه هستیم: تینری و پایه آب
آماده سازی رنگ روغنی
رنگهای روغنی معمولا در قوطیهای فلزی بسته بندی میشوند و نگرانی از زنگ زدگی ظروف آنها نیست فقط در صورتی که پس از خرید احساس نمودید که درب قوطی محکم نبوده یا احتمال میدهید قبلا باز شده و یا پس از باز نمودن درب ظرف خشک شدگی و یا ژل شدگی ملاحظه کردید از مصرف آن خودداری نمایید.
رقیق سازی
وقتی درب قوطی رنگ روغنی را باز میکنید باید با یک سیال روان و کمی غلیظ روبرو شوید. نقاش با توجه به کاری که میخواهد انجام دهد میزان غلظت و رقت رنگ را سنجیده و در صورت نیاز رقیق سازی میکند.
رنگهای روغنی با تینر رقیق میشوند. تینر مناسب این رنگها در بازار با سطح کیفی گوناگون در دسترس است و صد البته تینرهایی با کیفیتهای بالاتر قیمت بالاتری هم خواهند داشت.
رنگهای روغنی با نفت سفید و بنزین هم قابل رقیق سازی هستند، بنابراین اگر تینر در دسترس نبود و یا به هر دلیلی ترجیح میدهید رنگ با سرعت بیشتری خشک شود میتوانید از بنزین برای رقیق سازی استفاده کنید.
توجه کنید: نقطه اشتعال بنزین خیلی پایین تر از تینرروغنی و یا نفت سفید است بنابراین در استفاده از بنزین بسیار با احتیاط رفتار کنید.
همانطور که اشاره شد پس از تهیه حلال مناسب، بر اساس نیاز تینر یا بنزین را کم کم به رنگ روغنی که در ظرف بزرگتری ریخته شده اضافه نمایید و همزمان به هم بزنید تا تینر و رنگ کاملا مخلوط شوند و تینر در داخل ظرف ناپدید شود. مقداری از رنگ حاصل را با وسیله ای مانند خط کش یا تکه چوب، مانند چوب بستنی، بلند کنید و روانی آنرا با چشم بسنجید همزمان ابا استفاده از قلمو هم میتوانید روی یک سطح، حرکت و روانی رنگ را تست کنید. در صورتیکه میزان شل و سفتی رنگ به اندازه دلخواه شما رسیده بود اضافه کردن تینر را متوقف کنید.
حالا رنگ روغنی شما آماده مصرف شده است و میتوانید از رنگ آمیزی لذت ببرید.
نکته : در کارخانجات تولید رنگ، قبل از اینکه رنگ وارد قوطی شود از فیلتر پرس عبور داده میشود که هر گونه جرم و آشغالی احتمالی از رنگ جدا شود و رنگ صاف شود بنابراین رنگ داخل قوطی اصولا باید عاری از هرگونه آشغال و جرمی باشد ولی با این حال توصیه میکنیم که همیشه قبل از مصرف رنگ آن را از یک صافی عبور دهید مخصوصا اگر رنگ را با پیستوله میپاشید از فیلتر ریزتری نیز باید عبور دهید.
تا اینجا آماده سازی رنگهای روغنی را توضیح دادیم حال نوبت به رنگهای پایه آب میرسد.
آماده سازی رنگهای پایه آب
رنگهای پلاستیک و آکریلیک ساختمانی هر دو پایه آب هستند و آماده سازی آنها تقریبا شبیه به هم است. هر دو با آب قابل رقیق سازی هستند.
رنگهای پلاستیک و آکریلیک به دلیل پایه آب و اغلب در ظروف پلاستیکی بسته بندی میشوند معمولا درب ظرفهای پلاستیکی آب بندی خوبی دارند و امکان هوا کشیدن در آنها کم است، با این حال اگر هوا وارد ظرف شود محتوی ظرف کم کم خشک میشود و رنگ در دراز مدت به اصطلاح سنگ میشود.
غیر از حالت بالا معمولا عارضه خاصی برای رنگهای پلاستیک و آکریلیکی ساختمانی، در ظروفشان اتفاق نمیافتد.
رقیق سازی
پس از باز کردن درب سطل رنگ میزان شل و سفتی رنگ را بسنجید. اگر برای کار با قلمو و یا غلطک و یا هر ابزار دیگری که برای کارتان در نظر دارید مناسب تشخیص دادید و نیاز به رقیق سازی نبود که کار رنگ آمیزی را شروع میکنید در غیر اینصورت باید آن را رقیق کنید. برای رقیق سازی رنگ، بین 5 تا 20 درصد، بسته به نوع رنگ و تولید کننده و محل مصرف، به آن آب اضافه کنید.
معمولا سطل رنگ فضای کافی در بالای سطح رنگ دارد که بتوان آب را مستقیما به آن اضافه نمود و هم زد، اگر این چنین نبود از یک سطل دیگر در کنار ظرف اصلی استفاده کنید. پس از افزودن آب، چندین بار رنگ را از سطلی به سطل دیگر خالی نموده و آنقدر تکرار کنید تا کاملا از یکنواختی رنگ اطمینان حاصل نمایید.
در طول رقیق سازی رنگ پلاستیک و یا آکریلیک همانند رنگ روغنی با وسایلی مانند یک خط کش و یا تسمه فلزی و یا هر وسیله ساده دیگری میزان شل و سفتی رنگ را اندازه بگیرید. برخی نقاشان به تجربه و با نگاه کردن به جریان رنگ هنگام ظرف به ظرف نمودن تشخیص میدهند که آیا غلظت رنگ کافی است یا نه. به هر حال شما میتوانید با استفاده از قلمو و غلطک چند بار از حرکت رنگ روی سطح تست بگیرید و در صورت تایید شخصی، کار را شروع نمایید.
پس از این مرحله برای اطمینان از صاف بودن رنگ از یک فیلتر و یا نظایر آن برای آشغال گیری و صاف نمودن رنگ استفاده نمایید.