نقاشی روی سطوح گچی
در ساختمان بویژه در داخل آن، معمولا بیشتر سطح دیوارها و سقفها از گچ هستند. این سطوح به دلایل گوناگونی رنگ آمیزی میشوند:
- زیبایی محیط و دکوراسیون و معماری
- جلوگیری از پخش شدن گرد گچ در فضای داخل ساختمان
- محافظت در برابر فرسایش دیوارهای ساختمان و بنا
- دیکته نمودن برخی خواص ویژه نوین به بنا و ساختمان
اهمیت به کار گیری اصول صحیح رنگ آمیزی در نقاشی ساختمان با توجه به دلایل ذکر شده کاملا آشکار است.
گچی که برای اندود نمودن سطوح دیوارهای داخلی ساختمان به کار گرفته میشود با آب مخلوط شده و ملات گچی بدست میآید. ملات حاصل روی سطوح دیوارها و سقف اعمال میشود. اندود گچ با گذشت زمان و از دست دادن آب خود کم کم خشک خواهدشد. اندود گچی پس از خشک شدن، آب خود را از دست داده است ولی همین سطوح گچی به شدت در برابر نم و رطوبت و آب ضعیفاند. در واقع یکی از نقاط ضعف اصلی سطوح گچی همین آب و رطوبت است.
در نقاشی ساختمان به نظر میرسد با توضیحات بالا استفاده از رنگهای پایه آب احتمالا صحیح نباشد و رنگهای غیر پایه آب مانند رنگهای روغنی گزینه بهتری باشند.
رنگهای روغنی با اینکه روی سطوح گچی، به شرط اینکه از روغن زیر کار استفاده شود به راحتی میچسبد یعنی چسبندگی لازم را دارد ولی گزینه مناسبی برای سطوح گچی نیسند.(رجوع شود به مقاله رنگهای روغنی)
یکی از بهترین گزینهها برای سطوح گچی سقفها در ساختمان و بنا، رنگهای پلاستیک پایه آب و نیز آکریلیکی پایه آب هستند.
سطوح گچی خاصیت جذب بالایی نسبت به سیالاتی مانند آب و یا حلالهایی مانند تینر دارند. بنابراین میبایست از میزان جذب نسبت به اعمال رنگها کاسته شود تا در عین حال که خدشه و خللی در کیفیت و کمیت کار نقاشی ساختمان بوجود نمی آورد، به چسبندگی بین رنگ و سطح گچ نیز کمک کند.
به این مواد که به کاهش جذب و افزایش چسبندگی کمک نمایند اصطلاحا روغن زیرکار و یا پرایمر گفته میشوند.
برای رنگ آمیزی سطوح گچی سقف و یا دیوارها ابتدا یک لایه از پرایمر پایه آب آکریلیکی و یا روغن زیر کار (در صورتیکه بخواهید سطوح را با رنگهای روغنی نقاشی نمایید) اعمال میکنید.
سطوحی که صافی لازم را ندارند و یا نیاز به مرمت دارند بایستی بتونه کاری شوند. برخی از نقاشان برای سروع کار نقاشی در داخل ساختمان، قبل از اجرای پرایمر و یا روغن زیر کار، ابتدا شروع به بتونه کاری مینمایند که توصیه میشود از این کار خودداری گردد. و اجرای بتونه کاری حتما پس از اعمال لایه پرایمر صورت بگیرد.
پس از اجرای پرایمر و یا روغن زیر کار، باید اجازی دهید زمانی سپری شود تا این لایه خشک شده و مراحل بعدی قابل انجام باشد. معمولا پرایمرهای اکریلیکی پایه آب در حالت نرمال پس از یک الی دو ساعت و روغنهای زیر کار پس از 12 الی 24 ساعت کاملا خشک میشوند و سطوح مورد نظر آماده اجرای بتونه و یا رنگ خواهندشد.
بتونه کاری روی سطوح گچی نیزبا تجه به سلیقه نقاش، یا با بتونه آماده آکریلیکی پایه آب انجام میشود، یا اگر نقاش قصد داشته باشد از رنگ روغنی برای رنگ آمیزی استفاده کند بتونه دست ساز روغنی را به کار میگیرد.
معموملا پس از یک بار بتونه کاری و گذشت چند ساعت احتمال نشست بتونه و تو کشیدگی در آن وجود دارد. ببه همین علت ممکن است به چندین بار بتونه کاری نیاز باشد تا از صافی سطح اطمینان مطمئن شوید.
پس از پایان بتونه کاری و خشکی کامل آن، قبل از آغاز رنگ آمیزی تمام سطوح سمباده کاری کنید.
سمبادههای مناسب برای سطوج گچی دیوارها 80، 100، 120 و 180 هستند.
پس از پایان سمباده کاری تمام سطوح را گرد گیری کنید.
هم اکنون سطج کار شما آماده رنگ آمیزی است. از نقاشی لذت ببرید.
حالا مسیری را که شروع کردهاید دنبال نموده و کامل کنید.
الف – اگر زیرسازی را بر اساس رنگهای پایه آب جلو برده اید و قصد دارید نقاشی ساختمان را با رنگ پلاستیک و یا آکریلیک انجام دهید رنگتان را بر اساس اصول آماده سازی شرح داده شده در بخش "آماده سازی رنگها آماده نموده و در دو یا سه لایه اعمال و اجرا نمایید.